1921 İlk Mektep olarak yapıldı
1926 Orta Mektep olarak açıldı.
25 / 08 / 1958 Okul Koruma Derneğince yaptırılan ( eski İl Milli Eğitim Müdürlüğü ) pansiyon binası. Orta Okula dayalı Lise olarak açıldı.
02 / 11 / 1970 Bünyesinden Orta okul ( Kılıçaslan ) ayrıldı, müstakil lise oldu: Aksaray Lisesi
01 / 07 / 2009 Aksaray Lisesinden Aksaray Anadolu Lisesine dönüştü. 2009 – 2010 Eğitim ve öğretim Yılına Genel Lisenin yanı sıra 3 şube Anadolu Lisesi ile faaliyete geçti.
Türk eğitim teşkilatı içerisinde 1926 yılında orta mektep olarak kurulan okulumuz 25 Ağustos 1958´den beri müstakil lise olarak varlığını sürdürmektedir.
Okulumuz Cumhuriyetimizin ilk yıllarında Aksaray Valisi Abdullah Sabri Karter tarafından yaptırılmış olup Osmanlı Türk mimarisinin özelliklerini taşımasının yanında gerek tarihi dokusu gerekse geçmişi itibariyle Aksaray´da sayılı gösterilebilecek tarihi eserlerin yanında yer almaktadır.
Daha Harf İnkılâbı yapılmadan önce kurulan okulumuzun o dönemlerde yapılan okuma yazma seferberliği çerçevesinde okuma yazmanın gelişmesine çok büyük katkıları olmuştur. O dönemlerde kültürel ve sanat etkinliklerine büyük önem verilmiş ve nitekim 1930-1931 eğitim öğretim yılında müzik korusu oluşturularak İstiklal Marşımızın piyano eşliğinde okutulmasına başlanmıştır. Yine bu bağlamda çeşitli tiyatro çalışmaları yapılarak gösteriler düzenlenmiş, spor dalında altı ayrı dalda ülke birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğünü okulumuza kazandırmıştır.
Aksaray´ın kültürel etkinliklerinin gelişmesinde okulun öğretmenleri ve öğrencilerinin büyük katkıları olmuştur. Öğretmenlerin ve öğrencilerin hazırladığı konferanslar, yarışmalar, şiir günleri, milli bayramlardaki balolar, törenler halk tarafından beğeniyle izlenmiştir.
Okulumuz kuruluşundan bu yana 85 yılını aşan süre zarfında orta mektepten 3412, liseden 15 bin civarında mezun vermiş olup lise olarak varlığını sürdürüşünün 55. yılını tamamlamaktadır. Okulumuzun aynı zamanda bestelenmiş olan bir marşı da mevcuttur.
1991-1992 eğitim öğretim yılında bilgisayar donanımı sağlanmış, 29 Ekim 1992´de Cumhuriyet müzesi kurulmuştur.
Ana binanın dışında 12 derslikli ek bina 1976 yılında yapılarak eğitime açılmıştır. Okulumuz 1981 ´den 2012 yılına kadar ikili eğitim yapmış 2012 yılından itibaren normal eğitime geçmiştir.
2009-2010 Eğitim öğretim yılında Anadolu Lisesi kısmı da açılarak eğitim öğretime devam etmektedir
Aksaray´ın merkezinde bulunan ve tarihi bir geçmişe sahip olan Aksaray Anadolu Lisesi kurulduğundan bugüne birçok insanın iyi bir eğitim alarak yetişmesine ve ülke hizmetinde görev yapmasına vesile olmuştur. Bu mümtaz insanları ve çalışma yaptıkları alanları şu şekilde verebiliriz:
Okulumuzdan yetişmiş olan bilim adamları; Prof. Dr. Faruk Zeki Perek, Prof. Dr. Kemal Tahir Gürsoy, Prof. Dr. Ahmet Kılıçoğlu, Prof. Dr. Ahmet Çakmak, Prof. Dr. Murat Altın, Prof. Dr. Nazif Anıl, Prof. DR. Halil Baş, Prof. Dr. Mehmet Dilmaç, Prof. Dr. Tahir Şişman, Prof. Dr. Sadi Aral, Prof. Dr. Bekir Deniz, Prof. Dr. Sebahattin Arıbaş, Prof Dr. Kenan Gürsoy, Prof. Dr. Kamuran İleri, Prof. Dr. Ahmet Mengi.
Okulumuzdan yetişmiş olan sanatçılar ve edebiyatçılar; Murat Sukuti, Fikret Otyam, Nahit Eruz, Muzaffer Buyrukçu, Sadi Uluırmak, Em. Kıd.Alb.Asaf Güven.
Okulumuzdan Yetişmiş Olan Milletvekilleri ve senatörler; İzzet Gener (senatör), Sadi Somuncuoğlu, Mehmet Altınsoy, Mustafa Vehbi Çorakçı, Ali Rıza Arıbaş, Rıfat Gürsoy, Hadi Arıbaş, Süreyya Dellaloğlu, M. Yaşar Özey, Cavit Kavurmacıoğlu, Ahmet Nuri Kadıoğlu, Bayram Ali Naci Gürün, Oğuz Demir Tüzün, Yaşar Arıbaş, Mustafa Sabri Güvenç, Hüseyin Avni Kavurmacıoğlu, Abdullah Emre İleri (senatör), Raşit Daldal, Arif Toprak, Mahmut Öztürk, İsmet Gür, Nevzat Köse, Kürşat Eser,
Adres:
Sofular Mah. Gündoğdu Cad. No. 1 68100 AKSARAY
Telefon
0.382.213 10 70